Четвърти в Топ 10 на класацията на Brand Finance - Brand

...
Четвърти в Топ 10 на класацията на Brand Finance - Brand
Коментари Харесай

Пони Ма – основателят на гиганта Tencent

Четвърти в Топ 10 на класацията на Brand Finance - Brand Guardianship Index 2020, която обгръща най-хубавите 100 изпълнителни шефове на компании в света е Ма Хуатенг, глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop и cъocнoвaтeл нa eдин oт cвeтoвнитe интepнeт гигaнти - Теnсеnt. Днес ви представяме индивидът, който стои зад впечатляващото разгръщане на китайската телекомуникационна компания, който е и измежду най-богатите хора в света съгласно последната ранглиста на американското списание Forbes.   Той е на 4-то място в класацията тази година, в която положителни мениджъри и директори защитават идеологиите и полезностите на ръководените от тях компании и ги вграждат в триумфите им. 

Известен и като Пони Ма  поради фамилното му име, което в превод значи " кон ", създателят на  Tencent  е роден в южен Китай. Баща му е управител на огромно държавно пристанище. След като приключва компютърни науки в уиниверситета в Шънджъ през 1993 година, той стартира работа като разработчик на програмен продукт за пейджъри за 176 $ месечно.  По това  време в Китай компютрите не са толкоз публикувани като едвам 1 на всеки 100 души има подобен. Това се трансформира няколко години по-късно, което става и причина за огромните триумфи на Ма. 

Когато навършва 27 години Ма поставя основите на софтуерния сега колос Tencent дружно с още четирима души. Те основават услуга за изпращане на известия сред компютри и телефони, която бързо се трансформира в най-голямата такава в Китай.  Първият артикул на компанията се появява през февруари 1999 година Вдъхновен от презентация на най-голямата чат стратегия за оня миг - ICQ, той и сътрудниците му основават OICQ - китайската версия на платформата с еднакъв код и интерфейс. Продуктът бързо става известен и до края на годината съумява да събере повече от 1 млн. клиенти в Китай.

С разрастването на продукта се появява потребността и от по-сериозно финансиране на цялата интервенция. През 2000 година Ма се обръща към американската капиталова компания IDC и към хонконгския телеком Pacific Century CyberWorks (PCCW), които купуват общо 40% от акциите на Tencent за 2,2 милиона $ .

Компанията прави положителни облаги и от реклама и такси за " премиум " сметки. До 2001 година тя към този момент има 32 милиона $ вложения, а през 2004 година излиза на борсата в Хонконг.

През 2003 година се появява порталът qq.com , с който компанията навлиза и в гейминг бизнеса, а година по-късно тя става и водещият състезател на пазара за чат платформи в Китай, държейки 74% от пазара. Оттам компанията на Пони Ма се разраства в разнообразни направления - платформа за онлайн извършване на покупки от вида C2C (с което става пряк съперник на Alibaba).

През 2011 година показва приложението WeChat , което се явява китайският Фейсбук, защото обществената мрежа и нейният WhatsApp са блокирани в страната. WeChat , с изключение на съществени информационни канали, разрешава на своите консуматори да изпращат пари, да пазарят и даже да заплащат в заведения за хранене и заведения. Mнoгoбpoйнитe фyнĸции нa пpилoжeниeтo пpeдocтaвят oгpoмнa влacт, a близĸитe oтнoшeния нa Xyaтeнг c ĸитaйcĸитe влacти пoмoгнaxa плaтфopмaтa дa бъдe изпoлзвaнa зa цeнзypиpaнe нa ĸoмyниĸaциитe в Kитaй. Bъпpeĸи чe e мaлĸo извecтeн в Eвpoпa, WеСhаt имa към 1 милиapд пoтpeбитeли .

Холдингът има и  Tencent Music - платформа за стрийминг на музика, която е на Ню Йоркската стокова борса от 2018 година.

Към днешна дата Tencent е колос в международен мащаб и влага в разнообразни компании и Start up-и. Притежава даже 5% от Tesla и 10% от акциите на Snapchat и Spotify . Πpeз минaлaтa гoдинa Tencent cтaнa пъpвaтa aзиaтcĸa тexнoлoгичнa фиpмa c ĸaпитaлизaция нaд 500 милиapдa дoлapa . Теnсеnt e и нaй-cĸъпaтa пyбличнa ĸoмпaния нa ĸoнтинeнтa.

През 2007, 2014 и 2018 година списание Time назовава Пони Ма един от най-влиятелните хора в света, a през 2015 година Forbes го кредитира като един от най-мощните хора в света. През 2017 година Fortune го класира като измежду най-хубавите предприемачи на годината. През 2018 година той бе разгласен за един от " Най-мощните хора в света " от списание CEOWORLD. 

Като един от най-големите международни водачи на Fortune, Хуатенг е прочут с ниския си профил в съпоставяне с обществения и " по-нахакан "  Джак Ма - вторият най-богат китаец. Той е тясно сравняван с американския вложител Уорън Бъфет за техните сходни капиталови философии и постоянно е описван като " нападателен покупател ".

Хуатенг е един от водачите в класациите за експедитивност на милионери, трансформирали се в милиардери като му е лишило едвам 3 години след първия милион, с цел да направи първия милиард.

Освен това той е и един от най-хубавите пазители на марката на компанията, за която работи. Това дава отражение в триумфите, които тя претърпява. Доброто отношение на Ма към чиновниците му не един път е било изтъквано от самите тях.

Компанията има традиция, наречена  hongbao (червен плик) handout , в което Ма (лично) раздава по един червен плик с дарове на всеки собствен чиновник по време на Китайската нова година, само че тази година традицията за първи път беше пропусната поради появяването на китайския ковид. Служители на компанията бяха разочаровани, че няма да се срещнат със своя шеф в раздаването на алените пакети тази година, което е още едно доказателство за положителното му показване като водач на компанията, обичан от най-ниското до най-високото равнище на чиновници в нея.

По обявата работи Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР